Wereldwijd groeiende behoefte aan monitoring en onderzoek

Ondefinieerbare vlekken op aardappelblad laten onderzoeken of een grondmonster controleren op aanwezigheid van nutriënten? Hiervoor kun je terecht bij de bedrijven van de HLB Groep. Aan die unieke combinatie van monitoring, onderzoek èn advies is ook in het buitenland steeds meer behoefte.

Nederland is de basis voor de HLB Groep, maar de laatste jaren groeien de werkzaamheden in het buitenland ook flink door. In Duitsland, Oost-Europa en Scandinavië voor bijvoorbeeld blad- en aaltjesonderzoeken door HLB in Wijster, onder andere via de aardappelhandelshuizen die daar actief zijn. In deze landen is eveneens een opkomende vraag naar de wortel- en uienvliegmonitoring van De Groene Vlieg merkbaar. Maar ook overzee groeien de bezigheden, zoals in de Verenigde Staten en in Afrika.

Precisielandbouwtrend
De vraag komt voort uit de precisielandbouwtrend en de drang om te verduurzamen. Beter boeren lukt alleen als je goed weet wat je doet en daarbij is gerichte monitoring en onderzoek onmisbaar. Een duidelijke vliegwielfunctie is hierbij weggelegd voor zusteronderneming AgroCares in Wageningen, ook onderdeel van de HLB Groep. De hightech onderneming AgroCares ontwikkelt innovatieve tools, zoals de mobiele Lab-in-a-Box en de kleinere variant daarvan; de handscanner, die overal ter wereld door agroketen wordt ingezet om real time nutriënten te meten in de bodem en de kwaliteit van veevoeding. En de nieuwste ster in het assortiment: LeafSpot. Deze vlekken beoordelende app, simpelweg op basis van een foto, wordt dit seizoen geïntroduceerd in de praktijk. De licentie is al verkrijgbaar u de webshop van AgroCares en het team van adviseurs van HLB De Groene Vlieg zullen deze ook demonstreren in het veld.

Leafspot bij AgroCares

‘Lab naar het veld’
“We ontwikkelen ons sterk in innovatieve systemen waarbij je het ‘lab’ naar het veld brengt”, stelt Janny Peltjes, CEO van de HLB Groep. “Gezien de ontwikkelingen die de landbouw wereldwijd doormaakt, groeit de markt dus voor ons. Door verdwijnende methodes om ziekten en plagen te beheersen, wordt de noodzaak om snel, goed en betaalbaar te meten en op basis daarvan een gerichte inzet van middelen immers steeds breder onderkend.”

Grote groei vraagt uiteraard om een flinke digitaliseringsslag, om goed en snel te kunnen communiceren met nieuwe klanten op alle werelddelen. Peltjes: “Op basis van het principe van real time meten door inzet van de handscanner, LeafSpot en digitaal insecten herkennen bereiken we veel en kunnen we snel opschalen. Want daarmee maakt het absoluut niet uit waar ter wereld je bent. Het gaat niet over één nacht ijs, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Afbeelding: Lab-in-a-Box

Afbeelding: Handscanner om real time nutriënten te meten in de bodem en kwaliteit van veevoeding