Uien

HLB ontwikkelt voortdurend nieuwe kennis op het gebied van plant- en bodemgezondheid en past deze toe in de gehele agroketen. Door de unieke combinatie van onderzoek, diagnose en advies hebben we een schat aan data en praktische kennis.
  • Nematoden
  • Schimmels
  • Insecten

Nematoden

In uien kunnen bijna alle schadelijke alen problemen veroorzaken, met uitzondering van de cysten alen. Ui is een kwetsbaar gewas, een flinke aaltjesbesmetting kan leiden tot aangevreten wortels of zelfs een volledig vernietigd gewas.

Voor export naar bijvoorbeeld Indonesië is het vereist dat het perceel vrij is van stengelaal. Hiervoor kan een specifiek onderzoek worden uitgevoerd, waarmee een officiële verklaring kan worden verkregen als het perceel vrij is bevonden van stengelaal.

Lees meer

Schimmels

Vooral een tijdige en zekere diagnose is belangrijk wanneer het gaat om schimmels. In een aantal gevallen kan ook een preventief onderzoek relevant zijn. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om witrot in ui. Vooral in een gevoelig gewas als uien kunnen schimmels een verwoestend effect hebben in de teelt én in de bewaring.  Problemen voorkomen en op zeker spelen is dan belangrijk.

Voor eerste jaars plantuien is het vereist om een verklaring te hebben dat een perceel vrij is van stengaal en witrot. Hiervoor kan een specifiek onderzoek worden uitgevoerd, waarmee een officiële verklaring kan worden gegeven als het perceel is vrij bevonden van stengelaal en witrot.

Lees meer

Insecten

In de teelt van uien zijn insecten een grote uitdaging. De Groene Vlieg heeft hiervoor verschillende monitoringssystemen ontwikkeld. Naast monitoren kan de uienvlieg beheerst worden middels de Steriele Insecten Techniek. Meer informatie is te vinden op de website van de Groene Vlieg.

Lees meer

Oplossing

De Groene Vlieg

Nieuws

Blijf altijd op de de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief op onze nieuwspagina.

Nieuwspagina