Nieuwbouw kweek Dronten in volle gang

De nieuwbouw aan De Boorn in Dronten vordert gestaag.

Wat vroeger een grote lege hal was, is nu een ruimte met verdieping. Boven wordt de warmte gereguleerd via allerlei vernuftige apparatuur en een systeem van pijpleidingen. Hier zijn ook de eilegcellen van de uienvliegmaden gesitueerd. Dit gebeurt hier onder led-verlichting, terwijl op de kweeklocatie in Nieuwe-Tonge gebruik wordt gemaakt van daglicht. Led-verlichting genereert warmte en die wordt hergebruikt door De Groene Vlieg.

Op de benedenverdieping worden de maden geoogst en bewaard in de koeling. Met een lift, die net als de trap nog moet worden geplaatst, worden de eitjes straks naar beneden getransporteerd.

In een van de ruimtes staat het steriliseerapparaat te wachten op de eerste vliegenbatch. Dit voorjaar wordt de nieuwe kweeklocatie operationeel. De plafonds en vloeren, waarachter nog allerlei leidingenmateriaal en dergelijke kan worden weggestopt, zijn de laatste onderdelen die worden geplaatst. Alles onder toeziend oog van bouwbegeleider Gert-Jan Meijlink, die in deze fase nagenoeg dagelijks fysiek in Dronten aanwezig is om de pakweg 20 man op de bouwplaats aan te sturen.  “De komende periode moet er buiten van alles gebeuren”, vertelt Meijlink. “Maar je ziet nu goed hoe enorm het is veranderd hier binnen! De nieuwbouw loopt volgens planning, hoewel dat altijd spannender wordt naarmate de streefdatum nadert…”

Centrale ruimte: Vanuit de centrale ruimte worden de kweekcellen (6 stuks, rechts) gevuld. Het medium wordt gemixt en automatisch met de eitjes samen in de kweekbak gepompt. Na 3 weken zijn de maden klaar om te verpoppen en worden ze via de spoelmachine gescheiden van mest en overgebleven medium. De lege bakken worden gewassen en zijn klaar voor een volgende ronde.

Sterilisatie apparaat: Door middel van de Rad Source kunnen de poppen in eigen huis bestraald worden waardoor de vliegen steriel worden. Dit scheelt een hoop ritjes naar België.

Koelmachine: De koelmachine zorgt ervoor dat alle luchtbehandelingkasten voorzien worden van koud water om de lucht te kunnen koelen. De warmte die hierbij vrijkomt wordt ook gebruikt in de installatie om te verwarmen waar nodig.

Eicellen: 10 eilegcellen (9 stuks voor productie en 1 voor proeven). Hier komen aan beide zijdes de kooien 4 hoog te staan. Boven de kooien komt LED verlichting om het daglicht te simuleren.

Luchtbehandeling: De luchtbehandelingkasten staan er, de spaghetti van kanalen moet er nog aan.

Luchtbehandeling: De luchtbehandelingkasten staan er, de spaghetti van kanalen moet er nog aan.