Stage lopen

Wij zijn regelmatig op zoek naar stagiaires! Als stagiaire bij HLB maak je kennis met het bedrijfsleven en doe je veel kennis en ervaring op.  Sta jij met beide benen in de landbouw, steek je graag je handen uit de mouwen en ben je een echte samenwerker dan pas jij bij ons bedrijf. Heb je interesse in een stage bij HLB of een van onze zusterbedrijven? Lees hieronder verder over het bedrijf en de stage mogelijkheden!

 

Over HLB

HLB is er voor de landbouw van de toekomst. Door slimme, innovatieve technieken te combineren met onze hoogwaardige kennis en deze razendsnel te vertalen naar praktische toepassingen, worden we elke dag een beetje duurzamer. Duurzamer als bedrijf, duurzamer als sector. Dat is hoe we bouwen aan de toekomst, aan een landbouw die in balans is. HLB, farming the future!

HLB brengt kennis naar de praktijk. Van wetenschappelijk onderzoek tot een concreet advies voor de boer. Een integrale benadering staat voor ons centraal: een gezonde bodem en een gezond gewas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is het uitgangspunt bij ons onderzoek en ons advies. We beschikken over diverse onderzoeksfaciliteiten en eigen (quarantaine) laboratoria. Hier verrichten we wetenschappelijk onderzoek, maar voeren we ook praktijkonderzoek uit.

Bij HLB werken bijna 40  medewerkers van specialisten op het gebied van aaltjes, insecten, bodem, bemesting, moleculaire en microbiologie, tot teeltadviseurs, laboratoriummedewerkers en proefveldmedewerkers. Het is deze mix van wetenschap en praktijk van medewerkers die in een hecht team samenwerken en samen garant staat voor hoogwaardige kennis en praktische ideeën en toepassingen.

Onderstaand een overzicht van de beschikbare stageplaatsen. Als er voor jou op dit moment geen (passende) stage is, kan je een mail sturen naar personeel@hlbbv.nl.

 

Stageplaats: Veldonderzoek groeiseizoen 2023

In het team van onderzoekers en veldmedewerkers in Wijster is een stageplaats beschikbaar. Wil je meer leren over het doen van veldonderzoek in open teelten? Dan is dit misschien iets voor jou! Samen met collega’s help je mee met het aanleggen, onderhouden, beoordelen en oogsten van diverse proeven. De werkzaamheden zijn uiteraard mede afhankelijk van de periode waarin je stage loopt.

Stage-onderwerpen

Bij HLB is ook de mogelijkheid om je meer te verdiepen in een specifiek onderwerp. Je kunt een eigen onderwerp aandragen, maar je kunt ook kiezen uit één van de onderwerpen hieronder. Stage-opdrachten zijn vaak te combineren met werkzaamheden in andere proeven. Onderstaand een overzicht van verschillende stage-onderwerpen:

Bladluizenonderzoek in aardappel

Ben jij geïnteresseerd in bladluizen en zou je graag meer kennis op willen doen over deze beestjes? Dan zoeken wij jou! HLB is voor onderzoek naar bladluizen in aardappelen op zoek naar een stagiaire (MBO/HBO).

Het stagewerk wordt uitgevoerd in de maanden juni, juli en augustus en bestaat uit:

  • Monitoren van bladluizen in het veld;
  • Monitoren van natuurlijke vijanden in het veld.

Bovengenoemde werk wordt uitgevoerd in de omgeving van Wijster, Drenthe. Beschikking over een rijbewijs en eigen auto is hiervoor een must!

Contactpersoon: Sanne Graafstra
E-mail: S.Graafstra@hlbbv.nl

Toekomstbestendig bouwplan voor de veenkoloniën

Wil jij graag meewerken aan een toekomstbestendig bouwplan, waarbij we willen onderzoeken wat de effecten zijn van diverse bouwplannen op de AM populatie, de algehele bodemgezondheid en de biodiversiteit? Dat kan! Voor dit meerjarige project zijn wij op zoek naar een gemotiveerde stagiaire (MBO/HBO).

Het stagewerk kan uit verschillende onderdelen bestaan:

  • Uitvoeren van waarnemingen in het veld;
  • Ondersteunen in literatuurstudie.

De waarnemingen worden uitgevoerd nabij Erica, Drenthe. Beschikking over een rijbewijs en eigen auto is daarom een vereiste!

Contactpersoon: Anke ter Horst
E-mail: a.terhorst@hlbbv.nl

Smart farming in de landbouw

Bij HLB werken we aan het ontwikkelen van een diverse apps die automatisch plantenziekten of insecten te kunnen herkennen. Deze apps maken gebruik van modellen die we trainen met veel foto’s van de ziekte of het insect dat ze moeten herkennen. Hiervoor verzamelen we gedurende het teeltseizoen veel foto’s van bladvlekken in aardappelen, suikerbieten en mais en foto’s van wortelvliegen en bladluizen.

Ben jij een nieuwsgierige zelfstandige stagiaire met interesse in plantenziekten en/of insecten, die het leuk vindt om bij te dragen aan de technologie van de toekomst? Dan hebben we een leuke stage mogelijkheid!

De werkzaamheden zullen plaatsvinden tussen half juni en half oktober en zullen onder andere bestaan uit:

  • Foto’s maken van bladvlekken in diverse percelen;
  • Blad plukken en meenemen voor diagnose naar het lab in Wijster;
  • Diagnosticeren samen met een medewerker van HLB wat de oorzaak van de bladvlekken is;
  • Foto’s maken van insectenvangplaten en het annoteren van deze insecten op de foto’s.

Bovengenoemde werk wordt uitgevoerd in de omgeving van Wijster, Drenthe. Beschikking over een rijbewijs en eigen auto is hiervoor een must!

Contactpersoon: Annemarie Tuin
E-mail: a.tuin@hlbbv.nl

Interesse?

Heb je belangstelling voor een stageplek? Stuur een mail met gegevens over jezelf en je opleiding naar onderstaand adres. Geef in de mail ook aan wanneer je stage zou willen lopen en waar je voorkeur naar uit gaat.

Personeelszaken HLB
Kampsweg 27
9418 PD Wijster
personeel@hlbbv.nl