14 juni 2022
Onze college Sanne Graafstra is projectleider van het project: ‘Bladluizen slim beheersen’. In een interview met BO-akkerbouw vertelt ze alles over dit project.
Bladluizen zijn vooral lastig omdat ze virussen overbrengen, die onder meer vergelingsziekte in suikerbieten veroorzaken. Ook in pootgoed en bij de lelieteelt zorgen bladluizen voor problemen. We hebben echter steeds minder insecticiden tot onze beschikking. De middelen die er nog zijn, moeten we tactisch inzetten. Ook om resistentie te voorkomen. Liefst zetten we die plaatsspecifiek in, bijvoorbeeld met precisietechnieken.
Om dat te doen, is kennis nodig hoe bladluizen migreren. Het vierjarige onderzoek ‘Bladluizen slim beheersen door inzicht in migratie binnen perceel’, waarvan BO Akkerbouw de grootste financier is, gaat dat in kaart brengen.
Projectleider Sanne Graafstra
Gezonde bodems hangen samen met de aanwezigheid van micro-organismen die plantengroei en plantimmuniteit bevorderen. Dat onderstreepte het onlangs afgesloten POP3-project Levende Bodem. Het project leidt bovendien tot nieuwe denkrichtingen op het gebied van vanggewassen.
HLB deelde op het slotevent van het Praktijkprogramma Plantgezondheid in Den Bosch waardevolle inzichten over duurzame bollenteelt en de transitie naar weerbare teelten. Zo’n honderd betrokkenen verzamelden zich bij ZLTO om samen terug te blikken én vooruit te kijken naar de transitie naar weerbare teelten.
Kennis is de weg naar ziektebeheersing. Dat is de basis van onderzoek naar lokale mogelijkheden voor onderdrukking van aardappelcystenaaltjes (PCN) in akkers. Verschillende microbiële gemeenschappen beïnvloeden deze onderdrukking van PCN. Die kennis biedt perspectief voor nieuwe strategieën voor duurzame gewasbescherming.