Onze college Sanne Graafstra is projectleider van het project: ‘Bladluizen slim beheersen’. In een interview met BO-akkerbouw vertelt ze alles over dit project.
Bladluizen zijn vooral lastig omdat ze virussen overbrengen, die onder meer vergelingsziekte in suikerbieten veroorzaken. Ook in pootgoed en bij de lelieteelt zorgen bladluizen voor problemen. We hebben echter steeds minder insecticiden tot onze beschikking. De middelen die er nog zijn, moeten we tactisch inzetten. Ook om resistentie te voorkomen. Liefst zetten we die plaatsspecifiek in, bijvoorbeeld met precisietechnieken.
Om dat te doen, is kennis nodig hoe bladluizen migreren. Het vierjarige onderzoek ‘Bladluizen slim beheersen door inzicht in migratie binnen perceel’, waarvan BO Akkerbouw de grootste financier is, gaat dat in kaart brengen.
Projectleider Sanne Graafstra
Uienoogst nadert einde, nieuw seizoen begint
De uienoogst is grotendeels achter de rug. Nog niet alles is gerooid en ingeschuurd, maar er is veel werk verzet de afgelopen weken. Voor wat betreft de impact en diversiteit van de schadelijke insecten moet de balans nog worden opgemaakt door het team van De Groene Vlieg.
Door HLB grondmonsters te laten beoordelen, is schade in de volgende teelt in te schatten. Timing is hierbij van groot belang. Het juiste moment van bemonsteren op de aanwezigheid van nematoden is uiteraard in de eerste plaats afhankelijk van oogst, gewas en omstandigheden. Maar ook het doel van bemonsteren speelt een grote rol. In alle gevallen is het belangrijk om monsters op tijd te (laten) nemen.
Om te komen tot een aanpak van de wereldwijd gevreesde wratziekte in aardappelen is HLB in 2023 samen met de WUR een nieuw project gestart: Grip op Wratziekte. Het doel is om veilig aardappelen te kunnen telen en te onderzoeken of percelen met een wratziektebesmetting met bepaalde maatregelen versneld kunnen uitzieken. De harde eis van tenminste 20 jaar geen aardappelteelt na het vinden van een wratziektebesmetting kan hierdoor mogelijk worden versoepeld.