HLB onderzoekt pootaardappelen op gezondheid. Virussen en bacteriën, die meestal niet met het blote oog te zien zijn, worden opgespoord in de laboratoria van de onderzoekorganisatie in Wijster. Een gezonde teelt begint immers met gezond uitgangsmateriaal. Nu het seizoen weer volop op stoom is, laten we graag zien hoe we dat knolonderzoek uitvoeren.
Meer weten? Check onze website voor meer informatie:
Of neem contact op één met onze adviseurs!
Afbeelding 1: De aardappelmonsters wachten na ontvangst in bakken tot ze zijn ingecheckt.
Afbeelding 2: Vervolgens nemen HLB-medewerkers een stukje van de aardappelen.
Afbeelding 3: De stukjes aardappel worden machinaal fijn geschud en zo klaar gemaakt voor het lab-onderzoek.
Afbeelding 4: Op de sticker staat precies wat de bedoeling is.
Afbeelding 5: In het lab gaat het extract in een buffer. Het monster wordt geconcentreerd in een kleiner volume.
Afbeelding 6: Wij beschikken over PCR-onderzoeksapparatuur. Hiermee wordt heel nauwkeurig bepaald of het aardappelextract bepaalde virussen of bacteriën bevat. Op de monitor is de uitslag af te lezen. Deze wordt teruggekoppeld aan de klant.