Of het seizoen vroeg kan beginnen, is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de aanmeldingen voor de Steriele Insecten Techniek (SIT), in de aanloop naar het nieuwe seizoen, mooi vlot op gang kwamen bij De Groene Vlieg. Uientelers beschermen hun teelten op die manier tegen schade door de uienvlieg.
De vroegboekkorting heeft het gewenste resultaat gehad. Veel uientelers hebben al aan ons verkoopteam laten weten met hoeveel hectares ze deelnemen aan de SIT in 2024. Als we het areaal tijdig in kaart hebben, kunnen we efficiënt aan de slag met ons team veldmedewerkers. Onze veldmedewerkers gaan namelijk binnenkort op pad om de percelen in kaart te brengen en routes klaar te maken. Dat is een hele planning voor het coördinatieteam van De Groene Vlieg. Op tijd aanmelden, helpt de planning om het vloeiend te laten verlopen. Ook zorgt het ervoor dat de eco-regeling mooi op tijd getackeld is.
Zoals het nu lijkt worden de valgroepen in week 15 en 16 neergezet en al heel gauw worden de eerste steriele vliegen naar de uienpercelen van 2024 gebracht. Soms al voor het zaaien. Bij de eerste vlucht moeten we de populatie-opbouw zien te voorkomen. Dat maakt vroege inzet noodzakelijk.
Waarom meedoen aan SIT?
Het is dé manier om op een biologische wijze schade door uienvlieg te beperken. Bovendien is het de enige uienvliegbestrijdingsmaatregel die valt binnen de eco-regeling in het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid. Het streven van iedere uienteler is om kwalitatief goede uien te produceren en SIT is daar een bewezen onderdeel van. De deelname helpt om een hogere classificatie (brons, zilver of goud) te verkrijgen en daarmee kun je meer premie ontvangen.
Belangrijk aspect hierbij is dat activiteiten voor het GLB later in het seizoen niet kunnen worden opgeschaald. Alleen afschalen is mogelijk. Dat benadrukt hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk aan te vragen en dus maximaal in te zetten op de eco-regeling, met onder andere SIT.
Meer weten over SIT? Benader je lokale adviseur van De Groene Vlieg/HLB: