Bonenvlieg volop actief in uienpercelen

De bonenvlieg wordt volop waargenomen in de valgroepen van De Groene Vlieg. Uienvlieg echter nog niet. Aangezien het verschil met het blote oog niet te zien is, wordt de bonenvlieg vaak verward met de uienvlieg. Als dat verkeerd gaat, is een correcte beheersing niet mogelijk. Pak het dus vanaf het begin van het seizoen goed aan met de juiste vorm van monitoring.

HLB De Groene Vlieg onderzoekt de wekelijks vangsten langs percelen dit in het lab. Dat is de enige manier om vast te stellen om welk insect het gaat. Onze valgroepen staan nu enkele weken op de percelen en de eerste vangsten betreft de bonenvlieg. Dit werd ook wel verwacht, gezien de temperaturen van de laatste tijd. Bonenvlieg is een groeiend probleem in de uienteelt, want het insect heeft veel waardplanten en de areaalgroei van eiwitgewassen speelt deze plaag in de hand.

Zowel in het zuiden, in het midden en het oosten van het land zien wij al veel bonenvliegactiviteit. Uienvlieg zal niet lang op zich laten wachten. Alertheid is dus geboden. Aanmelden voor de Steriele Insecten Techniek (SIT) kan nog altijd. Deelnemers zijn verzekerd van monitoring en dus de kans op tijdige beheersing.

Onlangs vertelde onze teeltadviseur Luuk Heling in de Nieuwe Oogst over de toenemende problematiek van de bonenvlieg en het belang van monitoren en daarmee het tijdig ingrijpen. Lees hier het artikel 

Kijk hier voor meer informatie over de bonen- en uienvlieg:

Uienvlieg – Steriele Insecten Techniek

Uienvlieg of bonenvlieg wie ziet het verschil

Vermeende uienvliegschade is vaak bonenvliegvraat