Extra controle pootgoed soms wenselijk voor teelt 2024

Een nieuw aardappelseizoen draagt altijd de gebeurtenissen in de voorgaande teelt met zich mee. Voor 2024 betekent dit dat meer alertheid op de pootgoedgezondheid is geboden dan gebruikelijk. Soms vraagt dat om een extra controle.

Uitdagingen voorgaand teeltseizoen
Het afgelopen seizoen was er eentje met meer dan één uitdaging. Allereerst het gewas op gang brengen. Toen een (na)zomer met veel Phytophthora en dan nog alle virussen en bacteriën die tevoorschijn kwamen. Voor zowel de pootgoed- als consumptieaardappelteler volgde een moeizame oogst. Sommige aardappelen zitten zelfs nog steeds in de grond.

Knolonderzoek bij HLB
Alle pootgoedhandelshuizen hebben erg veel moeite gedaan om ook dit jaar aan alle vraag te voldoen. Samen met hen hebben wij bijzonder veel onderzoek gedaan. Zo wordt voor de handelshuizen, en uiteraard ook de teler, extra zekerheid ingebouwd in de partijen. Duidelijkheid is hierin erg belangrijk. Een knolonderzoek van 100 of 200 knollen is maar een momentopname. Veel partijen gaan dit jaar als B-pootgoed weg om alle telers te kunnen voorzien van uitgangsmateriaal.

Kortom, het is goed om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Voorkomen is beter dan genezen. Behoefte aan meer zekerheid over een aangekochte partij pootgoed of eigen pootgoed? Laat het dan nog snel bij ons onderzoeken. Wij kunnen binnen ongeveer 3 weken een uitslag geven.

Klik hier voor meer informatie over onze knolonderzoeken:

Knolonderzoek 4×50

Knolonderzoek 10×10