Bacteriën

Bacteriën zijn eencellige organismen die verschillende ziektes in planten kunnen veroorzaken. Verspreiding van bacteriën vindt vaak plaats via het uitgangsmateriaal.

Bacteriën zijn eencellige organismen die verschillende ziektes in planten kunnen veroorzaken. Verspreiding van bacteriën vindt vaak plaats via het uitgangsmateriaal. In dit uitgangsmateriaal (pootgoed) kan een latente besmetting aanwezig zijn. Tijdens de teelt en verwerking van het pootgoed kan de bacterie zich gemakkelijk verspreiden en bijvoorbeeld worden overgebracht door water, machines of kisten. Een kleine latente besmetting kan op deze manier langzaam uitgroeien en zich ontwikkelen.

De twee belangrijkste maatregelen ter voorkoming van bacterieziektes zijn een vroegtijdige opsporing en nauwgezette hygiënemaatregelen.

De belangrijkste en meest voorkomende bacteriën behoren tot de Pectobacterium. In aardappelen zijn er grofweg vier soorten die problemen kunnen veroorzaken. De Pectobacterium atrosepcticum, parmentieri en brasiliensis (PCA, PAR en PCB) die zwartbenigheid en natrot veroorzaken en de dickeya (DIC) die stengelnatrot veroorzaakt.

Daarnaast zijn er de quarantaine ziekten ringrot (clavibacter) en bruinrot (ralstonia).

Meer informatie over quarantaine ziekten is hier te vinden.

 

Nieuws

Blijf altijd op de de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief op onze nieuwspagina.

Nieuwspagina