Kennis is de basis van goede keuzes. In het nieuwe project Kennisdeling voor toekomstbestendige akkerbouw in de Veenkoloniën brengt HLB via bijeenkomsten, workshops en coaching nieuwe informatie over duurzame teelten zo praktisch mogelijk bij telers in het gebied. Deelnemers – en die zoeken we nog – krijgen korting op het bouwplanadvies.
De teelt van economisch belangrijke gewassen, zoals zetmeelaardappelen, suikerbieten en uien, worden bedreigd door een toenemende ziektedruk. Dit komt vooral door moeilijk beheersbare bodemziektes. Tegelijkertijd moeten akkerbouwers meebewegen met de veranderde regelgeving.
Hoe plan je zo gunstig mogelijk je bouwplan en hoe beheers je ziekten en plagen gedurende het teeltseizoen? Dat zijn belangrijke thema’s voor akkerbouwers.
Integrale aanpak
HLB ontwikkelt doorlopend nieuwe kennis om uitdagingen binnen de Veenkoloniale teelt op een integrale manier aan te pakken; we kijken zowel naar het gehele teeltsysteem als naar de afzonderlijke elementen door heel precies, via slimme monitoring, de problemen per perceel in kaart te brengen. De kennis komt voort uit eigen onderzoek en door mee te werken aan onderzoek in bredere consortia, bijvoorbeeld met Wageningen Universiteit. Hiermee willen we n telers via voorlichting en coaching zo direct en praktisch mogelijk informeren en daarmee bijdragen aan een toekomstbestendige teelt in de Veenkoloniën, passend binnen het GLB.
Bouwplan en bodemverbetering
In het nieuwe project wordt informatie gedeeld over bouwplanonderzoek en rassenkeuze: de opeenvolging van gewassen en rassen heeft een grote invloed op het manifesteren van bodemziektes. Ook wordt gekeken naar het effect van bodemverbeterende teeltmaatregelen, zoals het aanvoeren van organisch materiaal, op de weerbaarheid van het Veenkoloniale teeltsysteem. Na monitoring op bodemziektes, brengen precisielandbouwtechnieken de locaties en de aard van besmettingen heel nauwkeurig in kaart. Zo kunnen telers op een innovatieve manier bestrijden, bijvoorbeeld met rassenkeuze.
Meedoen voor meer kennis
Een bestaande groep gemotiveerde Veenkoloniale akkerbouwers, telers die in de afgelopen jaren verbonden zijn door andere kennisdelingsprojecten geleid door HLB, vormt de basis van het project. Deze groep mag groeien! Daarom nodigen we agrarisch ondernemers in het gebied uit om aan te sluiten, om ook die kennis op te halen en te delen. Deelnemers kunnen voor een gereduceerd tarief advies krijgen op hun bouwplaninvulling.
De telers richten zich specifiek op bodemziektes die ernstige opbrengstderving kunnen veroorzaken, zoals de schade die wordt veroorzaakt door aardappelcystenaaltjes. Deze aaltjes zijn steeds lastiger te beheersen doordat ze resistenties doorbreken in veel geteelde aardappelrassen en zo voor onverwacht grote problemen kunnen zorgen. Kennis helpt om te komen tot een weerbaar teeltsysteem. Hoe? Via deze methodes:
Winterbijeenkomsten
Elk jaar wordt voor alle telers uit het netwerk tenminste één plenaire winterbijeenkomst gehouden voor voorlichting en de uitwisseling van kennis. HLB presenteert de laatste resultaten uit lopende onderzoeken en licht de mogelijkheden voor toepassingen in de bedrijfsvoering toe. De nieuwe kennis wordt in een context geplaatst van de doelstellingen van het GLB. Hierbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen binnen de eco-regelingen. Wanneer (voor de telergroep relevante) eco-activiteiten worden toegevoegd, worden deze meegenomen in de voorlichting.
Op deze bijeenkomsten worden ook ervaringen uitgewisseld over specifieke onderwerpen die telers hebben behandeld in de workshops. Daarnaast wordt informatie opgehaald, bijvoorbeeld over nieuwe problemen die zich voordoen en waar op kan worden ingespeeld in het lopende onderzoek bij HLB.
Demonstratiedagen op proefvelden
HLB heeft verschillende proefvelden in beheer waar onderzoek wordt gedaan voor een toekomstbestendige Veenkoloniale akkerbouw. Deze proefvelden liggen in praktijkpercelen bij telers en leveren kennis op over geïntegreerde teeltsystemen, waarbij naar het gehele bouwplan en teeltmaatregelen wordt gekeken om ziekten en plagen te onderdrukken. Daarnaast wordt al jaren praktijkonderzoek gedaan naar bodemverbeterende teeltmaatregelen en het effect daarvan op de ziektedruk en gewasopbrengst.
Minstens eens per jaar wordt een demonstratiedag op de proefvelden georganiseerd. Afhankelijk van het seizoen kunnen bijvoorbeeld verschillen in weerbaarheid van gewassen tegen bodemziektes of droogtestress worden waargenomen.
Kennisoverdracht op maat
HLB gaat per jaar 5 workshops organiseren voor telers die in een kleiner verband ervaring willen delen en verdiepende kennis willen opdoen over een onderwerp. Veenkoloniale akkerbouwers staan grotendeels voor dezelfde uitdagingen, maar hebben ook bedrijfsspecifieke problemen of persoonlijke wensen ten aanzien van verduurzamingsstappen in hun bedrijfsvoering. Telers komen samen op basis van gelijkwaardige bedrijfsomstandigheden en gedeelde uitdagingen, zodat optimaal van elkaar kan worden geleerd. De ervaringen worden gedeeld op de plenaire bijeenkomsten met de complete groep.
Coaching van telers
De basis voor de workshops wordt gelegd in gesprekken met de individuele telers uit het netwerk. Hierin wordt de bedrijfsvoering doorgenomen en eventuele problemen op perceelsniveau besproken. Adviseurs van HLB coachen de telers door te bespreken hoe bodemziektes via slimme monitoring goed in beeld kan worden gebracht en hoe ze structureel kunnen worden aangepakt. Dit bestaat meestal uit twee gesprekken per jaar; een gesprek om een plan te maken en een gesprek om de resultaten te bespreken en de vervolgstrategie vast te leggen. Daarnaast zijn de adviseurs jaarrond beschikbaar voor telersvragen.
Bijdragen aan kennisdeling in de Veenkoloniale akkerbouw? Neem contact op met: Ben Seubring