Signalering wortelvlieg van start

De wortelvliegsignalering van De Groene Vlieg is weer begonnen. De druk begint op te lopen.

De wortelvlieg is de voornaamste plaag in de peenteelt. De maden vreten gangen in het gewas. Aantasting kan daarnaast leiden tot wegval van planten, vertakkingen, groeistoringen en een slechte structuur in de peen. Wortelvliegen paren op beschutte plekken en zetten hun eitjes af rondom de wortelplanten.

Signalering is een belangrijk aspect in de beheersing van deze plaag, De Groene Vlieg verzorgt dit. Sinds enkele weken is in grote delen van Nederland het monitoren van de wortelvlieg begonnen. De wortelvlieg kent 2 tot 3 vluchten per jaar. De eerste vlucht begint ongeveer begin mei en de derde vlucht eindigt eind oktober, begin november.

De druk in Limburg en Brabant begint op te lopen, merkt De Groene Vlieg. In de rest van het land is het nog rustig. Wortelvlieg speelt altijd iets eerder in het Zuiden, omdat het daar doorgaans warmer is. Dat betekent dat de druk de komende tijd in rest van Nederland ook zal oplopen.

Het juiste ingrijpmoment bepalen
Door middel van goede signalering kan op het juiste tijdstip worden ingegrepen. De druk kan per perceel erg verschillen, daarom is het van belang om per perceel te signaleren. Het ingrijpmoment van naast elkaar gelegen percelen hoeft dus ook niet overeen te komen.

De signalering wordt gedaan met Goudvallen (gele lijmplaten) aan de rand van het perceel. Op regelmatige basis worden de platen vervangen en geanalyseerd op het laboratorium. Op basis hiervan wordt de plaagdruk vastgesteld en krijgt de teler een melding met een advies om wel of niet in te grijpen.

Meer informatie?
Meer informatie of deelnemen aan de wortelvliegsignalering? Klik dan op de onderstaande button om contact op te nemen met een van onze adviseurs.

Onze adviseurs