Samen werken aan gezonde aardappelteelt

Samen zetten we ons in voor een gezonde aardappelteelt! Buitendienstmedewerkers van Agrico bezochten onlangs HLB. Ze zagen waar knolmonsteronderzoek plaatsvindt en werden bijgepraat over aaltjesbeheersing.

Wat gebeurt er nou precies met de aardappelmonsters die voor knolonderzoek worden ingeleverd bij HLB? Om dat eens met eigen ogen te zien brachten buitendienstmedewerkers van aardappelhandelshuis Agrico op dinsdag 11 februari een bezoek aan HLB in het Drentse Wijster. Een flinke groep van zo’n 22 man (waarvan 1 vrouw) streek neer in de vergaderzaal van HLB. Na uitleg van accountmanager Marcel Boone hoe de HLB Group de sector kan helpen bij het behoud van de pootgoedkwaliteit, werd een ronde door het laboratorium gemaakt. “Probeer niet aan de knoppen van de PRC-appratuur te zitten”, waarschuwde laborant Loes Hoogenberg met een knipoog, terwijl ze vertelde over de moleculaire toetsen die hier worden gedaan en de toetsen die in de pijplijn zitten bij HLB.

Positief?
Het woord ‘positief’ werd nog even een discussiepunt. In het lab wordt een afwijking positief genoemd, maar voor de klant is dat allerminst het geval; dat betekent immers dat er een besmetting is gevonden.

Een vraag was: hoe vaak wordt een uitslag gecontroleerd? Loes: “Minstens één keer, maar vaak ook door twee collega’s.” Zekerheid en veiligheid zijn belangrijke termen in de pootgoedsector om het uitgangsmateriaal hoogwaardig te houden.

Het derde onderdeel van de bijeenkomst was de presentatie over ziekten en plagen in de aardappelteelt van teeltadviseur Petra Rijkens. HLB is de aaltjesspecialist bij uitstek; bouwplanadvies is een van onze kernkwaliteiten. Welke soorten nematoden zijn er en hoe ontwikkelen die zich in de grond? Dat moet je weten om de plaag te beheersen. Door gebruik te maken van resistente rassen, een slimme vruchtvolgorde en een goede keuze van groenbemesters ben je al goed op weg. Doordat we steeds minder middelen in onze gereedschapskist hebben, worden aardappelrassen die tolerant zijn voor aaltjes belangrijker.

Vragen over aaltjes
Vragen gingen deze middag vaak over omstandigheden. Enkele voorbeelden:

Vermeerderden aaltjes zich makkelijker op lichte grond dan op klei? Petra: “We vinden meer soorten aaltjes op lichte gronden en sommige soorten kunnen zich daar sterk vermeerderen.”

Wat is het effect van temperatuur? Petra: “We hebben de laatste jaren minder koude winters en door hogere temperaturen beginnen vrijlevende aaltjes eerder aan hun cyclus. Dat kan leiden tot hogere aantallen als er een waardplant groeit.”

Hoe dicht moet een aaltje bij de wortel zijn om gelokt te worden? Petra: “De wortel moet in de meeste gevallen heel dichtbij het aaltje langs groeien om te worden gelokt. Belangrijk is dat je op perceelniveau kijkt naar een passende geïntegreerde aanpak. Daar kan HLB in begeleiden.”

Hoe zit het met de lokstoffen waar ik laatst over las? Petra: “De AM-lokstoffen is een zeer veelbelovende vondst, maar nog niet praktijkrijp. Daar wordt hard aan gewerkt en is hoopgevend als extra middel in de aanpak van aardappelmoeheid.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

  Wekstoffen horen bij ICM en AM-beleid