Om de toenemende schade door ritnaalden bij de kop te pakken, begint HLB samen met partners een project om het effect van groenbemesters op de plaag te onderzoeken. Regelmatig wordt door telers de vraag gesteld wat het effect is van de teelt van groenbemesters op ritnaaldschade in de hierna geteelde gewassen. De gestelde vraag lijkt steeds relevanter te worden, omdat schade door ritnaalden in diverse akkerbouwgewassen de laatste jaren toeneemt. Daarom begint HLB in Wijster in 2025 met een project waarin dit effect wordt onderzocht.
Dit project wordt grotendeels gefinancierd door BO akkerbouw. WUR Open Teelten en projectpartners Joordens Zaden, Barenbrug Holland, Vandinter Semo, Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en Agrofoodcluster zijn eveneens betrokken.
Proefopzet
In de nazomer van 2025 wordt op verschillende locaties meerdere groenbemesters ingezaaid. Dit zijn uiteraard plaatsen waar ritnaaldschade wordt verwacht. Percelen waar nu nog wintergraan staat, lijken het meest voor de hand liggend. Graan is een geschikte waardplant voor kniptorren. Omdat hun larven, de ritnaalden, meerdere jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen, zullen ze ook na 2025 nog in opvolgende gewassen aanwezig zijn.
Door de percelen nog een aantal jaren te blijven volgen, kan meer inzicht worden gekregen in het effect van de verschillende in 2025 gezaaide groenbemesters op de ritnaaldpopulatie. Mogelijk wordt door bepaalde groenbemesters de ontwikkeling van ritnaalden in de bodem meer geremd of juist bevorderd in vergelijking met andere groenbemesters. Hiervoor zijn diverse aanwijzingen gevonden. Als blijkt dat de groenbemesterkeuze inderdaad invloed heeft op de ontwikkelingssnelheid of de overleving van een ritnaaldpopulatie, kunnen groenbemesters mogelijk worden ingepast in een beheersingsstrategie.
Akkerbouwers kunnen zich aanmelden
Op korte termijn wordt de proefopzet verder uitgewerkt in overleg met een voor dit project samen te stellen begeleidingscommissie. Hierin nemen de genoemde partners deel, maar de kennis van een aantal geïnteresseerde akkerbouwers is ook zeer welkom.
Daarnaast gaat HLB op zoek naar geschikte locaties voor de proef: percelen waarin in de nazomer van 2025 stroken ingezaaid mogen worden met verschillende groenbemesters en waarna in de jaren er na nog regelmatig de schade in de dan geteelde gewassen zoals aardappel, suikerbieten en bijvoorbeeld uien mag worden beoordeeld. De betreffende teler krijgt dus informatie uit eerste hand en specifiek van eigen grond! Wie belangstelling heeft, kan zich alvast melden bij onderzoeker Tjarda Everaarts van HLB, via mailadres t.everaarts@hlbbv.nl.