HLB deelde op het slotevent van het Praktijkprogramma Plantgezondheid in Den Bosch waardevolle inzichten over duurzame bollenteelt en de transitie naar weerbare teelten. Zo’n honderd betrokkenen verzamelden zich bij ZLTO om samen terug te blikken én vooruit te kijken naar de transitie naar weerbare teelten.
Integrale aanpak voor weerbare teelten
Namens HLB presenteerde projectleider Ben Seubring de regionale pilot Duurzame Bollenteelt Drenthe (DBD), uitgevoerd in samenwerking met een groep telers en de KAVB. Uit de resultaten blijkt dat duurzame lelieteelt mogelijk is als wordt gewerkt met een geïntegreerde aanpak voor de beheersing van bladschimmels, luizen, virussen en onkruid. De praktijkervaringen die binnen deze pilot zijn opgedaan, leveren waardevolle inzichten op voor een weerbaarder teeltsysteem.
Communicatie met de omgeving
Ook de manier waarop binnen het project wordt omgegaan met communicatie richting de omgeving kreeg aandacht. “Persoonlijk contact is daarbij essentieel,” weet Seubring. “We organiseren bijeenkomsten om het gesprek aan te gaan met omwonenden en belangstellenden. Open dagen zijn een mooie manier om te laten zien hoe wordt gewerkt aan verduurzaming, maar het echte gesprek blijft minstens zo belangrijk.”
Praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’
Het Praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’ is een initiatief van het ministerie van LVVN en LTO Nederland, in het kader van de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering. De pilots, waarin telers centraal staan, vormen de bouwstenen voor de weerbare teelten van de toekomst.
Fotografie: Rolf van Koppen