De werkdag van: Durk de Vries

Wat doet een veldmedewerker bij HLB/De Groene Vlieg zoal op een dag? We kijken mee met Durk de Vries (53) uit Eanjum (Fr.), die als zzp’er actief is. Voor HLB/De Groene Vlieg verzorgt hij in het teeltseizoen vliegen-, trips- en kniptormonitoring en de Steriele Insecten Techniek (SIT). In het najaar steekt hij in zijn werkgebied langs de Friese waddenkust met de quad grondmonsters voor AM-bemonstering. Hij maakt er bijna sport van om zo snel mogelijk een perceel te bemonsteren na de oogst. “Je moet er bovenop zitten, anders kun je in de knel komen.”

Durk de Vries (53) uit Eanjum (Fr.)

Hoe Durk dit vak inrolde? Zijn vader was hoofdkeurmeester bij de NAK, dus hij kreeg het agrarische buitenwerk met de paplepel ingegoten. Al tijdens zijn mbo-opleiding akkerbouw ging Durk in de aardappelen aan de slag. Verder studeren was niet meer nodig. Na zijn diensttijd ging hij fulltime pootgoed keuren. Vervolgens lag hij er een hele poos uit door ernstige rugklachten. Daarna kwam de opdracht voor een quadrijder HLB in beeld. “Ik had al eens veldwerk op een quad gedaan en dat paste mij wel. Het is een soort klein trekkertje. Je kunt veel meer op een dag doen dan lopend, ideaal. Dat geldt ook voor de werksfeer bij HLB; ik plan mijn eigen agenda en dat geeft een vrij gevoel. Het werk is geweldig; iedereen kent je en dat is echt heel leuk. Er zit geen vervelende klant bij. Je bouwt echt iets op samen.”

We treffen Durk medio september 2024 op een buiig begonnen nazomerdag. Later wordt het gelukkig zonnig. Het bemonsteringsseizoen is net begonnen. “Na een paar percelen regende ik er al uit helaas. Nu is het momenten pikken. Ja, een 9 tot 5 mentaliteit past niet in dit werk, hoor! Je moet een doorzetter zijn. Vaak rij ik achter de aardappelrooier aan. Dan heb je dat maar weer binnen. En je moet niet bang zijn om vies te worden.”

Zijn gezin geeft hem alle vrijheid om zijn werkzaamheden, ook voor andere opdrachtgevers, in te vullen zoals het hem past. “We doen dit eigenlijk samen. Mijn vrouw Dineke is ook veldmedewerker en onze kinderen springen bij als wij verhinderd zijn. Ook pakt mijn zoon de auto uit als ik heel laat thuiskom.”

08:00 uur
Het liefst begint Durk te werken voor de zon opkomt, maar daar zijn de omstandigheden op het veld niet naar: het regent. Twee kleine percelen zijn bekwaam, dus die bemonstert hij snel.

10:00 uur
Snel de quad schoonspuiten, want hygiënisch werken is natuurlijk erg belangrijk als je van pootgoedperceel naar pootgoedperceel rijdt. Op naar Hallumerhoek, waar een groot perceel van 6 hectare op hem wacht. Daar is hij wel een paar uur zoet mee.

Het sociale aspect vindt hij het op een na mooiste onderdeel van dit werk. Dat geldt overigens hoofdzakelijk voor het vliegenseizoen de zomerperiode, want tijdens het monsters steken in het najaar zitten boeren volop in de oogst (en dus op de trekker). “Ik ken alle percelen bij naam hier in de regio, omdat ik dit werk al zo lang doe”, zegt Durk trots. “Elke drie of vier jaar kom je op een perceel terug.” Het te bemonsteren areaal is stabiel.

Het allermooiste van veldmedewerker zijn is volgens Durk echter het buiten zijn, dat staat absoluut met stip op 1. “Ik heb altijd buiten gewerkt; als keurmeester in het pootgoed, als mollenvanger en ook alweer ruim 10 jaar als veldmedewerker bij HLB.”

11:00 uur
Durk rijdt de quad van zijn aanhanger af. Alles voorzichtig en met beleid, een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Hij laat zien hoe hij het perceel – met de mooie naam ‘witte huisje’, dat daadwerkelijk midden op de lap grond staat – opzoekt in de computer en hoe hij met gps inkleurt wat hij heeft gestoken. Zo houdt hij overzicht. “Het is eigenlijk net een kleurplaat he?” Op kantoor in Dronten wordt de stick waar Durk de informatie opslaat, eenvoudig uitgelezen en verder verwerkt.

Het spettert wel een beetje hier op de klei, maar het steken gaat. “HLB heeft een geweldig steeksysteem; om de 2 meter wordt een beetje grond opgehaald. Dat wordt verzameld in een bakje.” Tik, tik, tik. Je hoort het prikkertje de grond in gaan op een regelmatig ritme. De bakjes vullen zich met grond. Durk voorziet ze van een sticker, zodat de monsters te traceren zijn.

13:00 uur
Quad schoonspuiten en door naar het volgende perceel. Zo gaat hij ruim 1.000 hectare steken dit seizoen, met de uitslagen krijgen telers zinzicht in de aaltjestoestand en met die informatie kunnen ze de ziekte aardappelmoeheid beheersen. Het is een van de methodes waarom HLB/De Groene Vlieg telers begeleidt in het vergaren van kennis om de teelten te optimaliseren.

15:00 uur
De werkdag zit er bijna op. Durk geniet daar stiekem ook wel van, want nu kan hij tijd besteden aan zijn hobby’s munten verzamelen en sporten, voor hij de gebruikelijke lange werkdagen gaat maken. Nog even de boel goed schoonmaken voor de volgende werkdag. “Alles eromheen, de logistiek en het materiaal schoonhouden, kost meer tijd dan het monsternemen zelf!”, concludeert hij geamuseerd. Maakt hem niet uit, hij vindt het prachtig.

16:00 uur
Huiswaarts. De lange dagen volgen nog.

Van de aanhanger af

Monsters steken

GPS systeem, de kleurplaat

Monster check