De urgentie om te veranderen wordt gevoeld in de bloembollensector. HLB biedt via Duurzame Bollenteelt Drenthe (DBD) praktische handvatten om die stappen te kunnen zetten.
In het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe werken overheden, telers en broeiers, teeltadviseurs en onderzoekers intensief samen om de bollenteelt structureel duurzamer te maken met een lage impact op het milieu. De belangstelling hiervoor neemt vooral de laatste jaren merkbaar toe.
“Iedereen in de sector voelt de urgentie”, merkt projectleider Ben Seubring van HLB. Het is drukker op evenementen die DBD organiseert en de onderwerpen leiden tot mooie inhoudelijke gesprekken. “Ondernemers weten; we moeten veranderen. Daarom zoeken ze naar oplossingen. Dan komen ze onder andere bij ons uit, want wij doen zowel fundamenteel als praktisch onderzoek naar alternatieve werkwijzen waarmee de sector de toekomst in kan.”
Mooi voorbeeld was de DBD-bijeenkomst onlangs in het Drentse Dwingeloo, die meer op omwonenden en politiek was gericht dan op agrarisch ondernemers (hoewel die natuurlijk en gelukkig ook waren vertegenwoordigd). “Op die veldbijeenkomst kwam 60 man af, echt veel voor ons doen”, schetst Seubring. “We hadden een wiedeg en een veldspuit in een proefperceel chemie vrije lelieteelt gezet. Dat roept natuurlijk vragen op. Het kwam tot mooie gesprekken met omwonenden. Zo kunnen we goed uitleggen dan in de tank van een veldspuit veel meer kan dan chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bladmeststoffen en plantversterkers zoals biostimulanten bijvoorbeeld, maar vooral ook veel water.”
De achterliggende boodschap: ook in chemievrije teelten zal de veldspuit in beeld blijven.
Vanwege de animo, door alle vragen die er spelen, is begin oktober een derde veldbijeenkomst ingelast.
Nieuwe Oogst schreef een mooi artikel (met video!) over de bijeenkomst begin september en de hierbij getoonde resultaten van DBD-onderzoek:
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/09/12/ook-spuiten-op-een-chemievrij-leliegewas