Blik op bouwplan van de toekomst

Het is een prachtig mooi gezicht, al deze postzegelveldjes in de gewasrotatieproef op het bedrijf van de familie Panman in Tweede Exloërmond. Aardappelen, graan, uien en suikerbieten. De gewassen staan er op deze zonnige woensdagmiddag 17 juli heel goed op.

De gewasrotatieproef is een grote proef van 240 bij 45 meter. Dit is het eerste seizoen, dus eigenlijk een 0-meting. Vergelijken kan vanaf volgend jaar. Het is de bedoeling deze proef 10 jaar in stand te houden. Dat levert veel data op over gevolgen van gewasrotaties voor de bodem en daarmee de opbrengsten. Die analyses helpen agrarisch ondernemers verder in het toekomstbestendig boeren.

Een belangrijk gewas in het Veenkoloniale bouwplan is de zetmeelaardappel en die teelt moet ruimer, omdat het GLB meer rustgewassen (1:4 rustgewas, wat mogelijk 1:3 rustgewas wordt in 2027) oplegt in de rotatie. Het vergelijken van bouwplannen vereist ambitieus onderzoek. HLB is de uitgelezen organisatie om dit onderzoek uit te voeren, omdat wij diverse specialisten in huis hebben op het gebied van aaltjes, insecten, bodem, bemesting, moleculaire biologie en microbiologie.

In het project worden 4 verschillende bouwplannen met elkaar vergeleken; het standaard 1:2 Veenkoloniale bouwplan met 1:3, 1:4 en 2:5 (een combinatie van 1:2 en 1:3 zetmeelaardappelen) zetmeelaardappelteelt. Hierbij wordt er gekeken naar de opbrengsten van de gewassen, maar ook het bodemleven, bodemgezondheid, ziektes en plagen. Ook wordt er gekeken naar wat de economische effecten zijn van de diverse bouwplannen.

Voordat de proef bij Panman werd bezocht, is de demo bij de familie Beuling in Eerste Exloërmond uitvoerig onder de loep genomen. Projectleider Anke ter Horst lichtte de onderzoeksresultaten van de laatste jaren toe. Het effect van organisch stof op gewasopbrengsten stond hierin centraal. Een goede organische stof balans zorgt voor een weerbaarder gewas. Naast de diverse organische stof gehaltes was te zien dat aaltjes , samen met neerslaghoeveelheden, het grootste effect op de opbrengsten hadden. Zo werd er in deze proef een virulenteaardappelmoeheid (AM) populatie gevonden. Aardappelmoeheid is een steeds groter probleem, er worden steeds meer virulente populaties gevonden. Dit maakt de rassenkeuzetoets des te urgenter, waarbij er wordt gekeken naar welk ras er het beste geteeld kan worden op de AM die zich in het perceel bevindt.

Meer weten? Neem contact op met de adviseur in uw regio: Vind uw adviseur

 

Gewasrotatieproef bij familie Panman