Alertheid geboden door hoge insectendruk in uien

Het is een heftig vliegenseizoen, merken we bij HLB/De Groene Vlieg.

Hoewel bonenvlieg nu op z’n retour is, heeft deze veel schade toegebracht. Uienvlieg zit net na de eerste piek en de komende twee weken kunnen we schade hiervan verwachten. Dat geeft een indicatie voor de rest van het seizoen; uienvlieg heeft immers meerdere vluchten waarin populatieopbouw kan plaatsvinden.

Goed om te weten wat er gebeurt op je (uien)percelen! Daarom neemt adviseur Luuk Heling desgewenst larven en maden mee naar kantoor bij schade. Hij stopt ze in potjes en laat ze uitkomen. Op basis van het volwassen insect kan hij vaststellen welk insect schade heeft veroorzaakt. “De uienvlieg heeft de vleugels bijvoorbeeld over elkaar liggen, de bonenvlieg niet. Ook hebben ze kleurverschil. Eventueel kunnen de collega’s van het lab helpen determineren. Dit is iets dat ik erbij doe, omdat ik het zelf ook interessant vindt om te weten wat op percelen rondvliegt en -kruipt.”

Die kennis is belangrijk voor de verdere beheersstrategie van de teler. De Steriele Insecten Techniek (SIT) van De Groene Vlieg helpt uienvlieg te beheersen, omdat de steriel gemaakte vliegen zich niet kunnen voortplanten. We zetten deze uit op basis van de druk die wij meten met onze valgroepen (de witte bekertjes met vlaggetjes).