Wortelvlieg beheersen? Gebruik onze wortelvliegmonitoring!

Door gebruik te maken van wortelvliegmonitoring zorg je voor een optimale beheersing van de wortelvlieg met minimale inzet van middelen.

Wortelvlieg
De wortelvlieg heeft in Nederland twee tot drie vluchten per jaar en overwintert als pop in de grond. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond en gaan ze op zoek naar een perceel met wortelen. Het vrouwtje legt haar eitjes bij de wortelen. Uit de eieren komen maden die schade veroorzaken in de wortelen.

Percelen die dicht bij elkaar liggen, kunnen sterk verschillen in plaagdruk. Daarom is het van belang elk perceel apart te monitoren. Het juiste ingrijpmoment van naast elkaar gelegen percelen hoeft niet overeen te komen.

Hoe werkt het?
De signalering wordt gedaan door Goudvallen® aan de rand van het perceel wortelen te plaatsen. Elke week worden de lijmplaten in de Goudvallen® vervangen en geanalyseerd op ons laboratorium. Binnen 24 uur krijg je een melding van de plaagdruk, met het advies om wel of niet in te grijpen.

De vangperiode is vanaf opkomst van de wortelen, tot ongeveer oktober. Drie weken voor de oogst kan de signalering worden beëindigd.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs of neem een kijkje op de website van De Groene Vlieg!

Onze adviseurs

Wortelvliegmonitoring

Afbeelding 1: Wortelvlieg 

Afbeelding 2: Wekelijks vervangen wij de lijmplaten in de Goudvallen om de lijmplaten te analyseren op ons laboratorium